Blogg och artiklar

Ljus – naturligt och artificiellt ljust

                    

Att solljus (fullspektrum & ultraviolett) är fundamentalt för allt liv på jorden är ingen hemlighet. Människor, djur, växter och levande varelser behöver olika mycket ljus för att upprätthålla liv och livskvalitet.
D-vitamin bildas efter exponering av ultraviolett ljus i solen.
Enligt svenska strålsäkerhetsmyndigheten räcker det med 15-minuters sol för en person med ljus hy, och inte mer pga. risk för hudcancer, som ökar kraftigt. En person med mörk hy behöver mer UV-strålning för att tillgodose sig D-vitamin. Ju mörkare hy, desto mer är behovet av sol helt enkelt.

För tropiska djur och människor är regelbundet UV-ljus ett absolut måste för produktion av viktiga mineraler och vitamin, och detta är något som det tyvärr belyses för lite, dvs, hur mycket påverkan brist på ljus har för människor som kommer från tropiska områden. Fokus ligger snarare på att människor som skall akta sig för solen.

Hämmad tillväxt, deformering av ben och skelett, depression, sjukdomar och slutligen döden är konsekvenser av brist på UV-ljus för tropiska djur som ödlor etc. D-vitamin är nödvändigt för absorption av kalcium och fosfor, reglering av kalciumomsättning, tillväxt i allmänhet, normal tillväxt och utveckling av ben och tänder hos barn, förebyggande av muskelsvaghet, normal och frisk reglering av hjärtslag och stärkande av immunförsvar.

Det finns idag behandling av ljusterapi med fullspektrumljus som imiterar solljus och används mot bl.a depression och andra affektiva störningar.
Fullspektrumljus och UV-lampor i hushållet och på arbetsplatsen är ett bra sätt för personer med större ljusbehov att få D-vitamin när det är brist på sol pga väder, klimat och andra omständigheter.

Artificiellt ljus, energisnåla glödlampor, elektronikljus, blått ljus, solarium etc är skadliga för människokroppen. Exponering för blått ljus på natten, som avges av elektronik och energisnåla glödlampor är skadliga för hälsan, rubbar dygnsrytmer, humör, vakenhet under dagsljus enligt Harvard Medical School och det finns ett stort antal forskningsrapporter om detta att läsa sig till.
Att sola i solarium är inget bra sätt att få D-vitamin, men däremot kan det öka risken för hudcancer.

Vanliga glödlampor innehåller ej hela spektrumet av ljus och är således inte likvärdigt med solljus.
Balanserad holistisk energisk näring och livsstil möjliggör förmågan att kunna njuta mer av naturligt ljus, oavsett hy.

Write a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *