pH-värde & sur/basbildande

Dr Ragnar Berg som forskade och kom fram på 30-talet  att vissa födoämnen är sur/syrabildande medan andra är basbildande i kroppen och att diverse ämnen hade olika pH-värde.

Professor Arnold Ehret  skrev innan dess om den slemfria dieten och tog upp de fundamentala orsaken till de flesta sjukdomar och belyste att slem orsakat av surhet och inflammationer genom bl.a intag av slembildande mat var grundorsaken.

Dr. David Jubbs, Dr Jewel Pookrum har skrivit om detta ämne, medan Dr. Alfredo Bowman (Dr. Sebi) som använde örter och kost för att bota sjukdomar som cancer, blindhet, blodsjukdomar, HIV/aids, impotens, diabetes och ett stort antal andra sjukdomar (och som jag personligen inspirerats mycket av och följt under många år) påtalade om att grundorsaken till sjukdomar bottnar i surhet och slemhet skapat av intag av mat och dryck. Detta har än inte nått livsmedelsverket, sjukvården, läkemedelsverket eller andra institutioner av förklarliga skäl.

      

pH -värde är ett mått på bashet och surhet och styrs av aktiviteten  av vätejoner och mäts mellan 1 till 14

pH-värde på 7 är neutralt, pH-värde  under 7 är surt medan  pH-värde över 7 är basiskt.

Kroppens olika system och organ har olika pH-värden för olika ändamål. Blodet är exempelvis alltid svagt basiskt: pH-värde 7,38 – 7,42. I magsäcken är pH-värdet väldigt surt, ca 1.7 för att maten skall kunna brytas ned av de olika syrorna.

Det är stor skillnad på surt pH-värde och sur/syrabildande och detta missas oftast i diskussionen om pH-värde där det antas att allt basisk är bra och allt sur är dåligt. Så enkelt är det inte. En balanserad holistisk livsstil med basbildande mat och vatten, sol, motion, avkoppling och regelbunden rening skapar grunden till optimal hälsa i kombination med att lära känna, lyssna och kommunicera med kroppen.

Exempel på tecken på försurning i kroppen är:

  • Försämrad matsmältning
  • Tarmbesvär med förstoppning, lös mage m.m.
  • Leversjukdomar
  • Njurproblem
  • Allergier
  • Gallsten
  • Trötthet, ilska, irritation
  • Obalanserat blodtryck, för lågt eller för högt blodtryck
  • Muskelstelhet, benskörhet, hjärt-och kärlsjukdomar
  • Smärta i muskler och/eller leder
  • Candidaöverväxt och en bra miljö för diverse parasiter
  • Övervikt och fetma
  • Försämrad syn
  • Stroke

Några exempel på surbildande mat och orsaker som skapar slem och inflammation i kroppen:

  • Alkohol
  • Socker/bordsalt
  • Läsk
  • Kött -fisk-ägg
  • Kaffe
  • Bröd
  • Pasta-spaghetti-nudlar-vitt ris-havregryn
  • Mejeriprodukter
  • Senap-ketchup-smör-margarin
  • Processad mat
  • Frukter och bär utan kärnor
  • Oro
  • Stress
  • Orena miljöer
  • Läkemedel
  • Toxiner och gifter i hygien och skönhetsprodukter
  • Kallt klimat

Exempel på fördelar med ett balanserad pH-värde:

  • Välmående hud
  • Bra sömn
  • Vitalitet och energi
  • Bra ämnesomsättning
  • Mental klarhet
  • Mindre förkylningar, huvudvärk och virussjukdomar
  • Mindre benskörhet
  • Mindre inflammationer
  • Mindre tillväxt av svamp och candida

Några exempel på basbildande mat som ger kroppen näring:

  • Citroner med kärnor
  • Apelsiner med kärnor
  • Grapefrukt med kärnor
  • Aprikoser med kärnor
  • Fikon
  • Vilda naturliga örter, moringa, noni, maskros m.m
  • Mogen frukt med kärnor
  • Melon med kärnor
  • Babyspenat, ruccola, plommontomat, gurka
  • Mandel
  • Portabellosvamp
  • Rent vatten
  • Kokosvatten
  • Solljus
  • Djupa andningsöppningar och avslappning
  • Motion
  • Bastande

Jag har personligen genom kunskap om kroppen, ändrad kost och livsstil och förståelse för näring blivit av med migrän, nattblindhet, förkylningar, pollenallergi, trötthet, ledbesvär, mental suddighet och fått uppleva hälsa på flera nivåer och som ingen läkare eller sjukhus kunde hjälpa med.   /Michael Kissi  -B.H.E.N.